Flere vallakker har deværre sædstrengsadherance, men hvad er det og hvordan kan det komme til udtryk?
Vil starte med min historie om min egen hest:
Min hest blev kasteret stående som 4 års, er nu 6 år. Han har altid været  stort gående og været en hest med god bæring og afskub. Han blev sendt i ridning efter han var kastereret og begyndte livet som ridehest,i starten var der ingen problemer ridemæssigt, men så begyndte tingen ligeså stille.Han begyndte at være usammenhængende på den ene volt og okay gående på den anden, jeg troede det var pga manglende styrke og mine skavanker,da han så i maj 2016 smed mig af i en serie af bukke spring, stod han stille nogle mdr,  og da jeg sætter ham i gang igen, er den dårlig volte blevet meget værre, og hesten kan næsten ikke rides rundt, han sparker ud efter mine ben når jeg beder ham om at gå frem.
Jeg prøvede selv at behandle ham, men kunne aldrig rigtig kommet helt frem til det primære problem.
Jeg  kontakte flere fagfolk for at de kunne behandle ham, igen nævnte dog at det kunne være sædstengsadherance, og inden tjekket for det, og hesten blev kun værre og værre.
Hesten kom så til at stå ca 1 års tid, pga min graviditet, og i den tid blev han mindre og mindre aktiv i bag og mistede hans afskub, han begyndte at galoppere med samlet bagben, og ændret adfærd, da jeg så vil sætte ham i gang efter min graviditet, kan den ikke rides, og han er bange for alt, og reagere ved at springe til siden, plus han nu er uren gående.
Jeg kontaker derfor Kiropraktor Rikke Andersen som jeg via nette har læst mig til skulle have erfaring med sædstrengsadherance, og ganske vidst Rikke finder sædstrengsadherance på min !!!!
Jeg kontakter derfor en velrenomeret dyrklinik og de tjekker ham også meget grundigt igennem og da de kommer til tjek af arvæv, springer min stor hest rundt og kan både bide og sparke på en gang. Selvom jeg kunne se min kæres hest ikke syntes det var sjovt, var jeg på en måde lettet over at have fundet problemet nu.
Han bliver opereret den efterfølgende dag, og hold nu fast !!! De fjerner 20 cm arvæv på begge sider, og i den ene side var der både væskedannelse og bylder, samt hans muskle var fortykket. Av av han måtte have haft meget ondt, den kære hest.
Efter 3 dages indlæggelse komme han hjem. Jeg syntes allerede jeg kunne se et bedre sving igennem hans krop da jeg trækker ham fra trailen og ind til stalden. Da han endelig må komme på fold efter 2 dage i boks, ser jeg her små bider af min gamle hest, der nu har fået mere bredde mellem bagbene, bedre afskub og nu med ørene fremme når han kommer en i møde.
Men hvad er Sædstrengsadherance?
Sædstrengsadherancer og arvæv kan komme som komplikation efter kasteration Sædstrengsadherancer består af arvæv, som kommer kommer fra området, hvor sædstrengen er skåret, og går ned til huden i pungen eller til penis.
Dette resulterer i, at ved bevægelse af bagbenene trækker huden i sædstrengen og sædstrengen i huden. Dette udløser en refleks i en den muskel, som normalt trækker testiklerne op, hvilket resulterer i smerte og irritation.
Symptomer er mange, oftest ses en hest der går dårligt i bag!
Men kan også være følgende:
• Slæbende bagben
• Hesten står højt i bagkoderen
• Halthed
• Ømhed i knæ og lyske
• Hesten skafter ikke ud når den tisser
• Nedsat præstation
Sædstrengsadherance behøver ikke have været en problem lige efter kastration men kan komme meget senere.
(Kilde: Hørsholm hestepraksis)
Heldigvis kan hesten opereres for dette og komme sig igen 🙂
Så har du været igennem alt med din hest og den er tjekket i alle ender og kanter, så få den lige tjekket for sædstrensadherance også.